måndag 9 september 2013

Om eventparasiter

Eventparasiter fanns även i gamla tider. Jag kommer närmast ihåg Daniels fall. Daniel i lejongropen - du vet.
Hur har han hamnat där?

Det var en klick tjänstemän som inte gillade Daniel. Han skötte sig i övrigt mycket bra men det var just detta som var felet.
De kunde inte peta honom på ett lätt sätt.
De har till slut ändå hittat fel i hans gudstro. De framställde sig som lojala till kungen, kanske ville smickra in sig hos honom ytterligare, genom att föreslå en lag till kungens fördel och storhet.

De såg även till att Daniels böner avslöjades för kungen, påpekande att Daniel inte följer lagen - vilken var mycket sträng och som ledde till att Daniel kastades i lejongropen.

De som har an stiftat eventet har sedan kunnat stå vid sidan och betrakta händelserna med bibehållet anseende som bland de främsta lojala tjänare mot kungen.


De fick på detta sätt igång en process som tjänade deras syfte utan att behöva blanda in sig personligen. De var riktiga exempel på eventparasiter av värsta slag.

Men det finns eventparasiter även i vårt moderna liv och samhälle. Speciellt när det händer obegripliga olyckor kan en eventparasit stå bakom och njuta av utfallet och som blir vinnare i spelet.


Det är emellertid mycket svårt att avslöja dessa.

Man kan bara misstänka. Som det som jag läste om häromdagen. Det var en kvinna som försvunnit och tagit livet av sig. Hon förskingrade pengar och... och en möjlig eventparasit kunde också skönjas i bakgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar